Τι προκαλεί την πτώση των δοντιών σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες; Η απώλεια δοντιών μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, από επιλογές τρόπου ζωής έως γενετικές, αλλά το πρόβλημα μπορεί συχνά να αποφευχθεί με σωστή στοματική φροντίδα και δίαιτα. Το πρώτο βήμα για την πρόληψη της απώλειας δοντιών είναι η κατανόηση του πώς μπορεί να συμβεί εξαρχής. Τέσσερις παράγοντες κινδύνου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι.
Αποφεύγοντας τον Οδοντίατρο
Η #1 αιτία της πρόωρης αφαίρεσης των δοντιών είναι η έλλειψη επαγγελματικής οδοντιατρικής φροντίδας. Θα πρέπει να επισκέπτεστε έναν οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο: μία για έλεγχο και μία για επαγγελματικό καθαρισμό. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα από νωρίς και να τα αντιμετωπίσει πριν προχωρήσουν σε σημείο απώλειας δοντιών. Για παράδειγμα, μια κοιλότητα μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη υπόθεση. Αλλά εάν αγνοηθεί, μπορεί να διεισδύσει σε βαθύτερα στρώματα του δοντιού έως ότου τελικά η ρίζα τεθεί σε κίνδυνο και το δόντι δεν μπορεί πλέον να σωθεί.
Αλλά πολλοί άνθρωποι απλά δεν πηγαίνουν σε αυτά τα εξαμηνιαία ραντεβού. Περισσότερο από το 60% των Αμερικανών ενηλίκων φοβούνται τον οδοντίατρο και αυτό συχνά οδηγεί στην αποφυγή της οδοντιατρικής φροντίδας. Αλλά αυτός ο δισταγμός μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο άγχος στη γραμμή, καθώς η παραμέληση οδηγεί σε απώλεια δοντιών που μπορεί να προληφθεί. Επισκεφθείτε λοιπόν τακτικά τον οδοντίατρό σας για να διατηρήσετε τη βέλτιστη στοματική υγεία.
Τρίξιμο δοντιών
Το τρίξιμο των δοντιών σας τα φθείρει με την πάροδο του χρόνου. Αν ποτέ ξυπνήσετε το πρωί με πονεμένο σαγόνι, αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι τρίζουν τα δόντια. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν καν ότι το κάνουν μέχρι να είναι πολύ αργά. Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να προκληθεί από μια γενική καθήλωση, άγχος, στρες, άπνοια ύπνου ή στραβά δόντια. Μία από τις πιο κοινές αιτίες, ωστόσο, είναι ένα κακώς ευθυγραμμισμένο δάγκωμα.
Το τρίξιμο μπορεί να φθείρει τα δόντια με την πάροδο του χρόνου, καταστρέφοντας όχι μόνο το σμάλτο αλλά και τα ούλα. Με την πάροδο του χρόνου, το πρόβλημα μπορεί να εξελιχθεί σε ασθένεια των ούλων και τελικά σε απώλεια δοντιών. Επομένως, εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια κακής ευθυγράμμισης των δοντιών ή τρίξιμο των δοντιών, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως έναν οδοντίατρο.
Παθήσεις των ούλων
Η πιο κοινή μορφή ουλίτιδας που προκαλεί απώλεια δοντιών είναι η περιοδοντίτιδα (περιοδοντική νόσος). Αυτή η βακτηριακή ασθένεια μπορεί να τρώει κατευθείαν από τα ούλα σας, αποδυναμώνοντας το οστό της γνάθου που συγκρατεί τα δόντια στη θέση τους.
Υπάρχουν εκατοντάδες είδη βακτηρίων στο στόμα, τα περισσότερα από τα οποία είναι «καλά βακτήρια» που συνεργάζονται για να προάγουν τη βέλτιστη στοματική υγεία. Ωστόσο, αυτά τα βακτήρια μπορούν να συνδυαστούν με άμυλο και ζάχαρη από τα τρόφιμα που τρώτε, προκαλώντας τελικά το σχηματισμό πλάκας. Η πλάκα μπορεί να σκληρύνει σε πέτρα, μια κατάθεση γεμάτη με βακτήρια που συμβάλλει στην τερηδόνα.
Η ουλίτιδα είναι συνήθως ήπια στην αρχή και εμφανίζεται με τη μορφή ουλίτιδας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα (σοβαρή ουλίτιδα). Ενώ μερικές φορές μπορείτε να αντιστρέψετε την περιοδοντίτιδα στο σπίτι, οι περισσότερες περιπτώσεις θα απαιτήσουν θεραπεία από έναν εξειδικευμένο οδοντίατρο. Εάν η ασθένεια έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, η απώλεια δοντιών μπορεί να γίνει αναπόφευκτη.
Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε την ασθένεια των ούλων είναι να την αποτρέψετε από το να εμφανιστεί εξαρχής. Βουρτσίστε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιήστε αντισηπτικό στοματικό διάλυμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή και προσέχετε τυχόν προειδοποιητικά σημάδια ασθένειας των ούλων, όπως ορατή πλάκα, πρησμένα ούλα, τρυφερή γραμμή ούλων, ούλα που αιμορραγούν εύκολα ή πόνο κατά τη μάσηση. Στα αρχικά στάδια της νόσου των ούλων, μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου εμφανή προειδοποιητικά σημάδια, κάτι που είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας δύο φορές το χρόνο.