Προφανώς το να φοράτε τιράντες θα σας κάνει να φαίνεστε λίγο διαφορετικοί και το στόμα σας μπορεί να αισθάνεται λίγο περίεργο. Υπάρχουν όμως άλλες αλλαγές που προκαλούνται από τα σιδεράκια; Ας μάθουμε.
Η φροντίδα των δοντιών σας θα γίνει λίγο πιο δύσκολη όταν έχετε σιδεράκια. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει πλέον ένας μεγάλος αριθμός μικρών διαστημάτων στο στόμα σας που μπορούν να παγιδέψουν τροφή στα σιδεράκια σας. Εάν το παγιδευμένο φαγητό δεν αφαιρεθεί καλά, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τη συσσώρευση πλάκας γύρω από τις αγκύλες τους πολύ συνηθισμένη, καθώς είναι δύσκολο να βουρτσίζουν.
Όπως η συνήθης ρουτίνα περιποίησης των δοντιών σας, θα χρειαστεί να βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να ξεπλένεστε τακτικά με στοματικό διάλυμα. Αυτό δεν είναι καινούργιο. Αλλά ο τρόπος που κάνετε αυτά τα πράγματα θα αλλάξει.
Θα χρειαστεί να βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ πιο προσεκτικά για να αφαιρέσετε επιμελώς τη συσσώρευση πλάκας. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα ελαστικά σας και οποιαδήποτε άλλα αφαιρούμενα μέρη της ορθοδοντικής σας συσκευής. Βουρτσίστε απαλά, σαν να προσπαθείτε να μην μελανιάσετε μια ντομάτα, καθώς δεν θέλετε να καταστρέψετε τα ούλα σας ή τα σιδεράκια σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια κυκλική κίνηση για να βουρτσίσετε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών σας. Η όλη διαδικασία θα σας πάρει περίπου δύο λεπτά. Ακολουθήστε με ένα ξέπλυμα με στοματικό διάλυμα.
Θα πρέπει επίσης να βουρτσίσετε τα σιδεράκια σας για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα και τη συσσώρευση πλάκας. Κρατήστε την οδοντόβουρτσά σας σε γωνία 45 μοιρών και καθαρίστε γύρω από όλα τα καλώδια και τις ακίδες, από πάνω προς τα κάτω.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα χρειαστεί να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στη στοματική σας υγιεινή. Για να κάνετε τα πράγματα πιο εύκολα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ειδικά σχεδιασμένη για χρήση με σιδεράκια. Μια μικρότερη οδοντόβουρτσα με πιο μαλακές τρίχες που δεν θα είναι πολύ σκληρή στα καλώδια και τα στηρίγματα είναι ιδανική. Σκεφτείτε επίσης μια ειδική οδοντόκρεμα που θα σκοτώσει αποτελεσματικά τα βακτήρια στα κενά ανάμεσα στα στηρίγματα σας.
Η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολη με τα σιδεράκια και συνιστάται μία φορά την ημέρα. Θα πρέπει πραγματικά να είστε επιμελείς, καθώς είναι πολύ εύκολο να συσσωρευτεί φαγητό ανάμεσα στα δόντια σας και στα σιδεράκια σας. Είναι καλύτερο να ζητήσετε από τον οδοντίατρό σας να σας δείξει τον καλύτερο τρόπο χρήσης οδοντικού νήματος όταν έχετε νάρθηκες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα (όπως ένα νήμα) για να διευκολύνετε τη διαδικασία.
Η διατροφή σας
Για το χρονικό διάστημα που έχετε σιδεράκια, υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι πιο συνετό να αποφεύγετε. Τα σιδεράκια σας δεν αντέχουν τόση δύναμη όσο τα δόντια σας. Ορισμένες τροφές μπορεί να βλάψουν τα καλώδια και τους βραχίονες σας και είναι πιο πιθανό να παγιδευτούν στα δόντια ή στα σιδεράκια σας. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τροφές που είναι:
Τραγανό ή σκληρό (π.χ. σκληρά γλειφιτζούρια ή μήλα)
Κολλώδης (π.χ. τσίχλα ή καραμέλα)
Μασώδες (π.χ. πυκνό ψωμί ή κρούστα πίτσας)
Μπορεί να μην θέλετε να αποφύγετε όλα αυτά τα τρόφιμα για το χρονικό διάστημα που έχετε σιδεράκια, οπότε αν πρέπει να τα φάτε, να είστε έξυπνοι σχετικά με αυτό. Το να κόβετε το φαγητό σας σε μικρά κομμάτια μπορεί να σημαίνει τη διαφορά ανάμεσα στο σπάσιμο ενός βραχίονα ή απλώς στην απόλαυση του φαγητού σας. Το δάγκωμα ενός ολόκληρου μήλου μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις αγκύλες σας, αλλά το να τρώτε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς είναι μάλλον καλό. Το να καταναλώνετε όλο το φαγητό σας σε μικρότερα κομμάτια είναι μια καλή ιδέα όταν έχετε σιδεράκια, ακόμα κι αν το φαγητό δεν είναι προβληματικό. Αυτό σημαίνει απλώς ότι τα δόντια και τα σιδεράκια σας δεν θα χρειαστεί να δουλέψουν τόσο σκληρά και είναι λιγότερο πιθανό να δημιουργήσετε πρόβλημα.
Οι συνήθειές σου
Υπάρχουν μερικές συνήθειες που θα πρέπει να κόψετε όταν έχετε σιδεράκια. Συνήθειες όπως το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών σας, η χρήση των δοντιών σας ως εργαλεία ή το μάσημα ειδών που δεν είναι τρόφιμα, όπως στυλό ή τα νύχια σας, μπορούν όλα να προκαλέσουν βλάβη στα σιδεράκια σας. Μην κάνετε αυτά τα πράγματα και μιλήστε στον οδοντίατρό σας για τρόπους που θα σας βοηθήσουν να κόψετε προβληματικές συνήθειες.
Επίσης, μια καλή συνήθεια για να αποκτήσετε είναι να ελέγχετε τα σιδεράκια σας τόσο πριν όσο και μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει καλή δουλειά αφαιρώντας όλα τα τρόφιμα και επίσης ότι τα σιδεράκια σας είναι άθικτα και στη θέση τους.
Θα γίνετε τακτικός στον οδοντίατρο
Θα γνωρίσετε τον ορθοδοντικό σας αρκετά καλά τον επόμενο χρόνο ή περισσότερο, καθώς οι τακτικές επισκέψεις σε ορθοδοντικό είναι απαραίτητες. Τα σιδεράκια σας θα πρέπει να προσαρμόζονται σε τακτική βάση. Επίσης, θα χρειαστεί να κάνετε τακτικές εξετάσεις με τον συνήθη οδοντίατρό σας. Αυτό θα επιτρέψει στον οδοντίατρό σας να ελέγξει για σημάδια ουλίτιδας ή τερηδόνας από νωρίς, ώστε να μην γίνουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να προσφέρει φθοριούχες θεραπείες για να προσφέρετε στα δόντια σας επιπλέον προστασία ενώ έχετε σιδεράκια.